top of page

Werk met je hele klas mee aan "De Buurman Van"

 
Een voorbeeld...

Meester Frans en juf Tanja wilden samen met hun groep 4 graag meehelpen aan

"De buurman van...".

Ze vonden het Klok & Peel museum een erg leuk onderwerp, mailden dit naar ons en kwamen 

met de hele klas een ochtend naar het ontdeklab om de aflevering voor te bereiden.

 

 

Bekijk hiernaast hoe deze ochtend verliep:

 

                                                             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daarna halen we met het digibord en de tablets alle voorkennis naar boven:

 

 

Je hebt als klas een onderwerp aangedragen en een afspraak gemaakt in het ontdeklab. Wij van "De buurman van..." bereiden de ochtend helemaal voor en maken een uitgebreide presenter presentatie over het onderwerp.

Eerst bespreken we de doelen van deze ochtend:

Ook meedoen? Zo werkt het:

Met behulp van foto's en video's gaan we de diepte in en leren de kinderen dingen die ze nog niet wisten over het onderwerp. Het is altijd een mooi moment wanneer ze ontdekken dat er in hun eigen omgeving een wereldberoemde persoon of plek te vinden is, waar ontzettend veel interessante dingen over te vertellen zijn.

Na een stukje uitleg over de groene wand en het filmen, gaan de kinderen lekker zelf aan de slag om alle nieuwe informatie te verwerken.  De opdracht staat hieronder op de foto:

 

 

 

 

 

 

De kinderen bedenken dus samen het "script" voor hun eigen filmpje. Uiteraard staan wij paraat om ze hierbij te coachen. Ook krijgen ze de taak om aan de hand van dit script, hun eigen presentatie te regisseren.

 

Ook het presenteren oefenen de kinderen met elkaar:

"Wie gaat wat zeggen? Waar en hoe gaan we staan? In welke volgorde moet alles gebeuren? Welke foto willen we als achtergrond? Moeten we nog verkleden? enz..."    De kinderen hebben heel wat om over na te denken.

 

 
 

 

 

 

 

Tijdens het opnemen ervaren de kinderen de werking van de groene wand, doordat ze vooraf uitleg krijgen over de mixtafel en tijdens het filmen op het digibord mee kunnen kijken, wat er achter hen geprojecteerd wordt en hoe ze op beeld overkomen. 

 

De tijd vliegt voorbij. Het einde van de ochtend sluiten we weer als groep af. We bespreken met elkaar of we de doelen bereikt hebben! Tops en tips zijn van harte welkom.

 

Het is de bedoeling dat het echt zoveel mogelijk een film wordt voor en door de kinderen. Wanneer kinderen (of ouders) graag achter de camera staan of willen editen, vinden we dat hel fijn!

 

 

 

 

 

 

Presenteren is een vak op zich, maar de ervaring leert dat alle kinderen fantastisch zijn als presentator of presentatrice!

En hoe gaat het dan verder?

  • De groep heeft nu een heleboel geleerd over het museum. Ze stellen samen 10 goede vragen op voor de persoon die later in de maand geinterviewd gaat worden. Deze vragen worden naar "De buurman van.." teruggemaild. 

 

  • In overleg met de leerkracht worden 2 leerlingen uitgekozen (of uitgeloot) die later in de maand mee mogen om deze vragen op locatie te gaan stellen. Deze kinderen worden ook weer in overleg met de leerkracht voorbereid. Ouders van deze leerlingen worden vooraf ingelicht. Er wordt gewerkt met een vast scriptformat, om de herkenbaarheid van het programma te waarborgen. De door de kinderen gemaakte interviewvragen worden in het script verwerkt.

 

  • De leerkracht krijgt de beeldopnames uit het ontdeklab direct mee als hij/zij deze zelf of samen met de klas wil monteren. Maar het is ook mogelijk om ook het editen/monteren van deze filmpjes helemaal aan ons van het ontdeklab over te laten. Het beeldmateriaal wat in het ontdeklab opgenomen is, wordt als een los onderdeel op een leuke manier verwerkt in de uiteindelijke uitzending. Dit alles zodat alle kinderen zoveel mogelijk inbreng in het hele proces hebben. 

 

  • Zodra het filmpje klaar is krijgt de leerkracht de uitzending toegezonden voor een laatste goedkeuring. We willen natuurlijk eerst zeker weten dat alle kinderen en hun ouders happy zijn mijn hun filmpje, voordat dit op internet gezet wordt. Als iedereen tevreden is, wordt het filmpje geplaatst. 

 

bottom of page