Technieken:
FUSING
Fusing is het versmelten van meerdere lagen glas op elkaar in een fuse-oven. Het glas krijgt hierdoor zijn eigen unieke structuur.De toepassing van versmolten glas is oneindig en heel spannend.Mijn passie ligt o.a. bij het ontwerpen en vervaardigen van glaswerkstukken in mixed-mediatechnieken.Dit is het (vaak experimenteel) toepassen van verschillende disciplines, waaronder fusing, glas-in-lood,mozaïek, brandschilderen en andere glasverftechnieken etc, waardoor vernieuwend om wordt gegaan met de traditionele materialen.Het grensoverschrijdende karakter van deze manier van glas bewerken vind ik erg interessant.Een gedegen vakkennis, veel ervaring en vindingrijkheid zijn heel belangrijk om tot goede resultaten te komen.
​
​
BRANDSCHILDEREN
Brandschilderen is de eeuwenoude en geheimzinnige techniek om op glas te schilderen . In de vroege middeleeuwen werd het al toegepast. Veel kennis is door de eeuwen heen mondeling overgedragen en als geheim gekoesterd.
In monumentale gebouwen als kerken, kathedralen, maar ook openbare gebouwen en particuliere woningen zijn nu nog steeds fantastische brandschilderwerken te bewonderen, vaak in combinatie met glas-in-lood.
KOPERFOLIETECHNIEK ( of Tiffany)
L. Tiffany omwikkelde ieder glasstukje afzonderlijk met een soort koperband. Vervolgens soldeerde hij deze stukjes aan elkaar. Op deze manier ontstond een mozaïek van stukjes glas. Allerlei afbeeldingen konden weergegeven worden. Deze techniek wordt Tiffany genoemd.
Een groot voordeel van deze techniek was dat er kleinere stukjes glas gebruikt konden worden dan bij een glas in lood ontwerp.
Glas in lood is een grovere techniek dan Tiffany. Je schuift glas in loden strips en deze strips soldeer je aan elkaar. Het leent zich bij uitstek voor het ontwerpen van vooral ramen in
binnen- en buitendeuren.
​
GLAS-IN-LOOD
Dit is een werkelijk eeuwenoude techniek, daterend uit de Middeleeuwen. Men had het glas uitgevonden maar het kunnen maken van grote formaten vereiste aanvullende kennis. Dit gebrek werd opgelost door stukjes glas in materiaal te vatten. In een latere periode schoof men het glas in loden strips en ging men deze strips aan elkaar solderen.
Op deze manier kon men toch een groot raam maken.
Een goed glas-in-loodpaneel gaat, afhankelijk van hoe het gebruikt wordt, een mensenleven mee. Daarna zal het lood een keer vervangen moeten worden omdat het lood op den duur verweert, minder sterk wordt of dat er stukjes glas gebroken zijn.Glas-in-lood is een grovere techniek dan tiffany. Het leent zich dus bij uitstek voor ontwerpen van vooral vensters en ramen in binnen- en buitendeuren.